Het reilen en zeilen
Door: Jantien
Blijf op de hoogte en volg Jantien
07 December 2007 | Nederland, Amsterdam
En weer zijn er bijna 5 weken verstreken na de laatste keer dat ik jullie bericht heb over mij leven op Curacao. De tijd gaat hier zo hard. Je kunt het een beetje vergelijken met de zomer in Nederland, die vliegt ook altijd voorbij. Alleen hier is het dus 356 dagen per jaar zomer en vliegt dus het hele jaar voorbij.
Bij Albert Heijn zijn we ons volop aan het voorbereiden op de kerst. Omdat we met lange leadtimes zitten, hebben we de meeste bestellingen al de deur uit. Een vervelend “sta-in-de-weg” hier is het aantal onderstellen voor zeecontainers dat dit mooie eiland rijk is. Omdat bijna alles geimporteerd wordt, van kerstbomen tot waxinelichtjes, en alles op het laatste moment wordt binnengehaald is het in December dus hopen op onderstellen voor ‘jouw’ zeecontainers. Gelukkig blijft het bij ons redelijk zo gaan, zoals de rest van het jaar. De boot uit Nederland komt hier, zonder vertraging, op woensdag binnen en de vries- en de koelcontainer hebben we dan meestal op vrijdag aan het dok. En dat terwijl de haven nog geen 5 minuten rijden bij ons vandaan is. Het traject dat zo’n container moet doorgaan is zo ingewikkeld dat ik het nu nog steeds niet helemaal snap. De invoerrechten moeten betaald worden, hij moet door de scanner, de douane moet aangevraagd worden om te container te komen openen, enz. En dan nog de regels waar je je aan moet houden; douane pas aanvragen wanneer de container aan het dok staat, enz.
Hieruit voortvloeiend heeft dat natuurlijk behoorlijk wat invloed op ons dagelijks werk en de structuur waarme we werken. Als de containers loskomen moeten we voldoende mensen hebben om te lossen, splitsen, vullen en restanten te verwerken.
Maar omdat je niet van tevoren weet wanneer de containers loskomen is dat behoorlijk moeilijk plannen. Zo krijgen we ook elke week een container met groente en vlees uit de USA die op donderdag óf vrijdag loskomt. Inmiddels heb ik een vast groepje parttimers wat helpt om die container te verwerken. Zij zijn gelukkig heel flexibel en ik kan ze dan ook rustig afbellen op donderdag als duidelijk wordt dat de container niet los gaat komen en dan komen ze op vrijdag om de klus te klaren.
Ook begin ik steeds meer grip te krijgen op de goederenstromen, wat ik wanneer moet bestellen, wanneer wat binnenkomt, enz om een optimale presentatie en voorraad te hebben. Helaas werken we nog steeds zonder systeem wat de voorraden goed voor ons bijhoudt. Met vers is dat dus nog moeilijker omdat je zit met korte codes en beperkte opslagruimte.
Dat ik hier net was hadden we een boterberg, een kaastoren en standaard twee diepvriescontainers aan het dok omdat het niet in de diepvries pastte. Gelukkig heb ik dat samen met mijn collega Patrick nu redelijk onder controle gekregen. Al hebben we nu soms heel wat lege vakken omdat de omzet gestegen is en de producten dus een hogere omloopsnelheid hebben gekregen. Door de lange leadtime is daar wat moeilijker op in te springen.
Als je dan ook nog productsaneringen en toevoegingen hebt die je niet meteen doorkrijgt, heb je ook nog standaard te maken met een aantal lege vakken.
Al dit gedoe slokt zeker 50 uur in de week van mijn tijd op. Gelukkig blijft er daarnaast nog genoeg tijd over om me te vermaken hier op het eiland.
Regelmatig komen er bands en BN-ers optreden, zo was hier een paar weken geleden de Hermes-houseband op Mambo en ook Jim kwam pas geleden optreden.
De andere weken wordt er ‘gewoon’ uitgegaan naar Zanta of Mambo. Meestal afhankelijk van welke dag ik in het weekend moet werken en of ik zin heb. Hier zit werken met een kater op maandagochtend (wat ongveer standaard was bij AH Limmen) er echt niet meer in. Dan komt er echt niets uit mijn handen en alles blijft hier rustig op me liggen wachten.
Twee weken geleden was m’n neefje Peter hier uit Texas overgekomen om me met een bezoekje te verblijden. Hij zou eigenlijk op donderdag rond het middaguur landen, maar door een defect noodverlichtingslampje mistte hij zijn aansluiting op Miami en kwam hij ’s avonds pas aan. Donderdagavond was er niet veel aan in Cinco en nadat we vrijdag de hele dag onder de wolken op Mambo hebben gelegen hebben we dat vrijdag flink ingehaald. Zaterdag hebben we dan ook tot heel laat in bed gelegen en zijn we bij het ondergaan van de zon heel romantisch aan de handelskade gaan zitten, daarna wat gaan eten op het Wilhelmimaplein en toen een power-nap genomen. Zondagochtend nog even van het zonnetje genoten op Jan Thiel en toen weer richting de luchthaven. Na een emotioneel afscheid moest ik nog even m’n bestelling naar Nederland maken voor die week.
Deze week heb ik mijn verblijfsvergunning opgehaald en ben daar echt behandeld zoals een allochtoon behandeld moet worden. Beetje moeilijk doen over m’n zorgverzekering, moest ik weer helemaal naar huis om m’n polis op te halen en deze te laten zien. Uiteindelijk kreeg ik die verblijfsvergunning mee en mag ik dus voorlopig op het eiland blijven wonen en werken. Helemaal goed!!!
Verder ga ik jullie niet vervelen...
Een hele dikke zoen van Jantien
07 December 2007 - 17:00
Fem:
Ha Jantien.. Zo te lezen gaat het wel goed met je, da's mooi! Veel plezier bij appie nog..en kerst in de zon zal wel anders zijn, maar niet minder leuk natuurlijk!
x fem -
07 December 2007 - 18:47
Ief:
Ola Jandix... zijn nu weer veel wijzer over de AH, leuk om te lezen wat je er nu precies uitvoert! Maar voorlopig zit je daar nog onder de pannen dus, met die verblijfsverguning?! Voorlopig dus nog geen zaterdagavondje kloten in Holland voor jou? (nemen wij wel waar voor je, me tanden staan nog in de poespas chocolade!) Doe je best met Kerst en laat je niet gek maken!! Veel plezier in de zon! Kus -
08 December 2007 - 00:21
Peter:
Ik ben blij dat ik zo'n impact op je kan maken in +-3 dagen.
Bij deze wil ik je nogmaals bedanken voor het mogen overnachten in je paleisje.
je allerliefste neefje
ps: de tranen staan me weer in de ogen, helemaal goed -
08 December 2007 - 10:39
Ilja:
Nou heey!!
Leuk om weer effe te lezen hoe het met je gaat. Hier gaat alles zijn gangetje. Sint Nikolaas is net vertrokken en de kerstman is er alweer bijna. Het is hier koud, het waait hier alleen maar en veel stomme rot regen.
Nou werkse he met deze drukke dagen. en verder gewoon nog lekker veel plezier daar he!!
Kus Ilja -
08 December 2007 - 11:38
Rene :
Hej Jantien,
Dat zal voor het eerst een Kerst worden zonder sneeuw! Nou één geruststelling: Hier gaat vast ook niet gebeuren. Graadje op 13 hier en veel regen/wind. Mag de pret niet drukken hoor. Wij hebben tenminste Sinterklaas. En dat was gezellig weer!
Je zit helemaal in het gehele werkproces van AH zeker? Klinkt allemaal leuk hoor... Goed dat het je zo nog bevalt.
Veel succes nog!
Xje Rene
PS: 365 dagen in een jaar heh:P -
09 December 2007 - 10:32
Claudia:
Hai Jant!
Jeetje drukke bezigheid daarzo op het mooie eiland!
klink iig wel zo dat je het wel dzzr zo naar je zin hebt en je plek daar wel gevonden?!
weet je al wanneer je thuis komt of heb je daar nog geen idee van?
Wel leuk om daar een keer de kerst te vieren, is weer eens wat anders! Ik moet vanavond en dinsdag nog sinterklaas vieren, beetje laat maar we doen het iig nog!
Nu begint hier ook de kerst drukte dus weet een beetje hoe het is om onder die druk te moeten werken maar vind dat ook altijd leuk!
heel veel plezier daar en een fijne kerst!
xxx -
10 December 2007 - 07:45
Marije:
Hey Jantien,
Gelukkig hoefde ik dit keer niet om een teken van leven te vragen, maar je was me net voor!!
Lekker dat 't allemaal nog naar je zin is!! En de kerst brengt altijd een leuke sfeer met zich mee. Ik vond 't nooit erg om te werken met kerst, maar bij jullie zal 't dan wel HAMSTEREN worden!!
Nou aju en tot over 5 weken!!
xx -
10 December 2007 - 13:51
Kim:
Sjee, 5 weken alweer! Time flies zeggen ze dan ook wel heh!
Leuk om te lezen dat je je nog prima vermaakt daar. Zou zeggen vooral zo door gaan ;-)!
Succes met de kerst-drukte, hoop dat je de feestdagen ook zelf nog even goed kunt vieren!
Have fun!
xx Kim -
12 December 2007 - 08:33
Nikki:
Leuk om weer wat van je te horen wijfie :-) Zo te lezen vermaak jij je prima op dat zonnige eilandje!! Blijven genieten he!
We mailen! :-)
xx Nikki -
15 December 2007 - 09:44
Laura En Erik:
Hee Spuitje!
Alweer een tijdje niets van me gehoord he? Zitten nu in Vietnam en hebben ook laatst visite gekregen. Van Lie en Niels, haha, lachen he! Kan me nu voorstellen hoe het is om bezoek te krigen als je zo ver bent. En dan zijn we nog nie eens zo lang weg als jij! Maar voor ons dus ook een zonnetje met de kerst. Lekker aan de cocktails! AH gaat dus ook z'n gangetje zo te horen. Ja als je zo lang als jij vakantie aan het vieren bent, moet er inderdaad ook gewerkt worden. Heb je trouwens al bezoek gekregen van een stuwardes uit Nederland? Is een oudcollega van mij. Had gezegd dat ze ff naar AH moest gaan om jou even gedag te zeggen. En kreeg laatst ook een waarbenji.nu-mail van Tally. Zit ook voor lange tijd op Curacua, dus mocht zij binnenkort een pondje sperciebonen halen, moet je haar ook maar even de groeten doen. Nou wijffie goed om te horen dat je lekker gaat. Maar je komt dus nog vollopig niet terug? Je hebt gelijk hoor! Geniet er lekker van! Dikke kus uit het oosten van Erik en Lau! -
15 December 2007 - 16:39
Do:
He jantien,
wat lekker dat je alles al weet op je werk en zo te horen vermaak je je prima. Heb je Tally al gezien? Ik had je vorige week nog gesmst maar ik denk dat je hem niet gehad hebt... Volgende keer beter!
Zon se deze kerstvakantie en tot in maart?
xxx Do -
16 December 2007 - 11:17
Je Moeder:
goedemorgen Jantien,
wat heb je toch weer een prachtig verhaal geschreven.vooral nu ik er zelf ben geweest kan ik nog beter met je meeleven. dat is toch een groot voordeel.we zullen je ontzettend missen aan de kersttafel. wij zijn er speciaal voor uit tenerife gekomen.maar gelukkig is er telefoon waardoor we toch vaak dicht bij elkaar kunnen zijn. denk er om voel je niet voor alles en iedereen verantwoordelijk. neem op tijd afstand.
dag lief dikke kus. -
16 December 2007 - 11:34
Alwin:
Dag lieve Jantien,
Op Tenerife had ik je mail al gelezen en tegen je moeder verteld wat een goed en overzichtelijk verslag je weer had geschreven, een hoog cijfer waard. Vanmorgen zijn we er uitgebreid voor gaan zitten en ervan genoten. Ik ben nog steeds niet door mijn verkoudheid/griep heen. Hoest veel en ben ondertussen in H.bergen naar arts geweest en de nodige tabletten meegekregen. Vrijdag, dus de volgende dag na aankomst uit T. ben ik nog behandeld door Jos omdat mijn rugpijn niet te harden was. Al met al aardig in de lappenmand, maar ik voel me al wat opknappen dus ga ik vanavond voor een paar dagen naar H. voor bezoek aan huisarts en huidarts. Ongetwijfeld ben ik met de K.dagen weer de oude. We hebben er zin aan om onze kinderen, en voor mij ook de kl.kinderen bij elkaar te zien. Voor je mam is het heerlijk om weer in haar eigen vernieuwde huis te zijn. Ze roept regelmatig: wat vind ik het aanrecht mooi, wat is het heerlijk stil hier nu er vaste vl.bedekking licht en wat is de tuindeurpartij prachtig. Wij verheugen ons op gezellige feestdagen waarbij je gemist zult worden maar we zullen het vaak over je hebben en dan ben je er toch een beetje bij. Ik wens je sterkte met je baan en hele mooie feestdagen op het zonnige Curacao.
Pakkerd en groet van
alwin -
19 December 2007 - 22:02
Ruud :
Hey Jantien,
Lekker druk leventje heb je daar zeg..
Zo te lezen heb je je draai goed gevonden daar. Hopi Bon!
En nu al je verblijfsvergunnig ;-) haha.
Nu ik die verhalen zo lees, kriebelt het weer enorm kan ik je zegge. Wat was het toch een super tijd.
Nou, Werk,geniet,drink en zon ze nog!!
Hopi Saludos Ruud
22 December 2007 - 06:53
Jeffrey:
Het hele jaar zomer daar, das lekker.
Hier is het koud en wit.
We kunnen zelfs schaatsen.
Wel leuk met de kerst.
Ik weet dat het daar altijd lekker weer is maar ik zou de winters toch ook niet willen missen. Die hebben ook wel wat. Vooral als er ook geschaatst kan worden.
Alleen als ik aan boord zit is er niks aan alles koud en glad. -
30 December 2007 - 19:47
ALWIN:
Dag lieve Jantien, Ondertussen zijn we terug in Limmen. De kerstdagen waren heel gezellig en het was ook heel bijzonder dat je tijdens het kerstdiner midden tussen de schalen en eten op tafel lag en dat je daardoor in onsMet groet van A midden was. Ik en velen met mij verheugen ons op je komst. Ik ga skien van 5 t.m. 12 jan. Op 14 jan. kom ik in de avond terug naar Limmen. Ik zal je in je vakantieweek dan zien en samen met je moeder zal het gezellig worden.
Hartelijke groeten van
alwin.